Top 10 kerékpáros öltözet - szemüvegek

Sportszemüvegek - nem csak kerékpározáshoz
 
Cikksorozatunk előző részeiben már üdvözöltük a sok új bringást, akik az elmúlt hetek kényszerintézkedéseinek hatására csatlakoztak a közösségünkhöz. Ahogy az eddigi írásokkal, úgy a mostanival is hasznos tanácsokkal és információkkal szeretnénk segíteni a kezdő és újrakezdő kerékpárosokat, hogy minél nagyobb biztonságban és kényelemben hódolhassanak új szenvedélyüknek. Ezúttal a kerékpáros sportszemüvegeket vesszük górcső alá.
 
Kerékpározás közben nemcsak a napsugárzás ellen kell védeni a szemünket, hanem az idegen tárgyaktól (és élőlényektől) is. Aki már tekert szemüveg nélkül, az szinte biztosan megtapasztalta, hogy bringázás közben sajnos hatványozottan fordul elő, hogy valami kellemetlen cucc landol a szemünkben. Irritáló porszemcsék és szerencsétlen bogárkák felváltva találják meg az egyik legérzékenyebb érzékszervünket. Így egy jó szemüveg sok bosszúságtól megóv minket, és még hunyorognunk sem kell, akárhogyan tűz ránk a nap.
 
200604 szemuveg 1
 
Szerencsére már rendkívül széles palettáról választhatsz sportszemüveget, akár néhány ezer forinttól megbízható társad lehet egy BikeFun vagy egy Merida modell. Kényelmes, strapabíró szemüvegeink mindegyike tökéletes védelmet nyújt az UV sugárzás és a vakító fények ellen. Néhány további szempont a segítségedre lehet a választás során:
 
 • Kényelem – nos, ez az, amit nem tudsz neten keresztül letesztelni. A szemüveg tipikusan olyan kiegészítő, amit próba nélkül választani igen nehéz. Legalábbis, ha azt akarod, hogy kényelmes legyen és akár hosszú órákon keresztül tudd úgy viselni, hogy nem nyom, nem szorít, nem zavar a látásban. Érdemes ezért időt szánni a vásárlásra, és felkeresni egy szakboltot, ahol van lehetőséged kipróbálni a kiszemelt modelleket és kiválasztani az arcformádhoz leginkább illő darabot. Ha így teszel, akkor jó eséllyel nem akarod majd letépni ez első 5 perc után magadról a szemüveget, miután elindultál tekerni.
 • Orrtámasz – a kényelem egyik legfontosabb biztosítéka az orrnyergedhez jól illeszkedő orrtámasz. Az állítható modelleket nagyobb eséllyel tudod a saját adottságaidhoz igazítani. 
 • Extrák – sok modellhez jár kemény tok és /vagy mikroszálas tárolótasak, ami tisztitókendő is egyben, valamint bizonyos modellekhez rugalmas, állítható rögzítőpánt is tartozik, ezek a kiegészítők jól jönnek a mindennapi használat során

  200604 szemuveg 2 200604 szemuveg 3200604 szemuveg 4
   
 • Szellőzés – a sportszemüvegek között vannak a lencsénél beépített szellőzőnyílással rendelkező modellek, amik jók szolgálatot tesznek, ha gyakran izzadsz az arcodon edzés közben

  200604 szemuveg 5200604 szemuveg 6
  BikeFun Shark szemüveg
  Terméklap
   
 • Cserélhető lencsék – ha igazán jól kihasználható modell szeretnél, ami minden időjárási körülmény között használható, akkor válassz cserélhető lencsés szemüveget. Így a szemeid védelméről akkor sem kell lemondanod, ha teljesen sötétben tekersz. A különböző lencsék más-más fényáteresztőképességgel rendelkeznek, az alábbi táblázat segít eligazodni a kategóriák között:

200604 szemuveg 8
 

 • Polarizált lencsék - a többrétegű védelemmel ellátott, polarizált lencsék 99%-kal csökkentik a vakító fények okozta zavaró tükröződést és fényvisszaverődést. Használatuk különösen ajánlott szabadtéri sportoláshoz és versenyzéshez, akár vízközeli vagy havas terepen is. A polarizált lencsék csökkentik a szemek igénybevételét, viselésük megnyugtató és pihentető a szem számára.

  200604 szemuveg 7
  polarizált lencse
   
 • Polikarbonát lencse - a magas minőségű polikarbonát lencsék üvegszállal erősített anyagból készülnek, így rendkívül könnyűek és vékonyak, mégis nagyon strapabíróak és ütésállóak. Ellenállnak az ütéseknek, a karcolásoknak és a szélsőséges hőhatásoknak is, így akár extrém sportokhoz is ajánlottak.
 • Revo Layer bevonat -  új tükröződésgátló technológia, mely 12 különböző védőréteg előnyeit ötvözi a lencséken. Visszatükrözi a szem felé érkező káros fénysugarakat, így tökéletes védelmet és jobb látási viszonyokat biztosít. Ideális választás sportoláshoz, akár vízparton vagy havas területeken is.
 • Grilamid TR90 keret - a Grilamid TR90 nagyon ellenálló, mégis könnyű, antiallergén, thermoplasztik anyag, amely kiemelkedően magas rugalmassággal és hőtűréssel ren- delkezik. Az ilyen alapanyagból készült keret rendkívül formatartó, nagyon strapabíró, UV- és ütésálló, ezért kiváló választás felső kategóriás sportszemüvegekhez.
 
 
Sorozatunkat hamarosan folytatjuk a kerékpáros mezek részletes ajánlójával. Addig is jó tekerést kívánunk mindenkinek!