Fejvédők – légy biztonságban!

Top 10 kerékpáros öltözet
 
Ahogy azt a bevezető cikkünkben is írtuk, idén tavasszal sok új taggal bővült a kerékpáros közösségünk. Örömmel üdvözölünk mindenkit, aki most kóstol bele ebbe a nagyszerű közlekedési és mozgásformába! Szeretnénk, ha sok boldogságot hozna valamennyiük életébe a bringázás, ezért cikksorozatunkban további tanácsokkal és információkkal szolgálunk a kezdő és újrakezdő kerékpárosoknak. 
Akár gyalogosként, kerékpárosként, motorosként vagy autósként veszel részt az utcai forgalomban, tisztában kell lenned vele, hogy ennek veszélyei is vannak. Ezért a legfontosabb, hogy megtanuld és betartsd a biztonságos közlekedés szabályait. Legalább ilyen fontos azonban az is, hogy elegendő rutint szerezz ahhoz, hogy egy esetleges vészhelyzetben megfelelően tudj reagálni. Használd minél többet a kerékpárodat, először kevésbé forgalmas utakon, majd fokozatosan szokj hozzá a forgalmasabb részekhez is! Ha van rá lehetőséged, kérj tanácsot egy tapasztalt bringástól, tanuld meg a kerékpározási technikákat egyre jobban - és mindig viselj sisakot!
 
200519 fejvedo 1
 
Nem véletlenül kezdjük a fejvédőink bemutatásával a cikksorozatot. Ha csak egyetlen dologra költesz a kerékpáros öltözéked kapcsán, akkor az legyen egy megbízható sisak! Számtalan saját példával támaszthatjuk alá ezt a javaslatunkat. Vannak közöttük pozitívak, amikor a fejvédő tette a dolgát, azaz eltört/repedt a bukásnál (ezáltal elnyelve az ütés erejét), így a kolléga koponyája épen maradt. Sajnos egy friss negatív példa is akad nálunk. Igaz nem kerékpározott, hanem görkorizott az egyik munkatársunk, és csak most az egyszer felejtette otthon a sisakot… önhibáján kívül esett és többszörös koponyatörést szenvedett. Több hetes lábadozás után végre újra köztünk van, de a teljes felépülése még hosszú hónapokba fog telni. Ugye mondanunk sem kell, hogy mit javasol? Válassz egy jó fejvédőt és sose hagyd otthon!
 
A teljes fejvédő választékunkat itt találod, illusztrációnak kiragadott példák:
 
ADVENTURE_HB3-9-G-M_P71_20878.jpg
BikeFun Adventure
Terméklap
 
DUCKY_MV6-2R_P71_20969.jpg
BikeFun Ducky
Terméklap
 
Vásárlási és használati tanácsaink:
 
 • mindenképpen próbáld fel a sisakot, mielőtt megvennéd! Ahány ember, annyi féle fejforma, ezért ugyanúgy, ahogy a szemüvegnél, a sisaknál is fontos, hogy a kiválasztott modell a fejformádhoz megfelelő legyen. 
 • természetesen ugyanilyen lényeges a megfelelő méret kiválasztása is: egyszerűen mérd meg a fejkörfogatodat cm-ben, és ennek megfelelő méretet válassz! 
 • a gyerekeket sose engedd fejvédő nélkül tekerni! Ha jó példával jársz elő, akkor nekik is természetes lesz, hogy minden esetben sisakban indulnak el kerékpározni. Már a legkisebbeknek is fontos fejvédő, amikor gyerekülésben tartanak veled.  
 • a jó sisakot a belső rögzítőrendszerrel tudod pontosan a fejedhez rögzíteni. Az áll alatt futó biztonsági pántoknak nem kell szorosnak lenniük, nem azok tartják a helyén a fejvédőt. Többféle belső rögzítőrendszer létezik, a tekerőgombos változatokat könnyebb egy kézzel beállítani. Ahhoz, hogy a sisak pontosan illeszkedjen, minden fel- és levételnél érdemes szorítani és lazítani a rögzítésen. 
 • a sisaknak - helyes módon viselve - egyenes kell állnia a fejen. Azaz nem jó, ha előre billen és az sem, ha hátra (a durvább hibákat nem említve). Tökéletes védelmet akkor nyújt, ha megfelelően teszed fel:

  200519 fejvedok 1
   
 • a különböző modellek különféle kényelmi és extra megoldásokat kínálnak: a belső (antibakteriális, cserélhető) szivacsok fokozzák a komfortérzetet, a napellenző (shild) a szemet óvja, a bogárháló a kellemetlen betolakodók ellen véd. A beépített villogó növeli a biztonságot. 
 • fontos szempont a szellőzés. Hosszútávon nagyon kellemetlen tud lenni, ha befülled a fejed a sisakba, ezért érdemes jól szellőző modellt választani a nyári tekerésekhez.
 • a sisakok élettartama 5 év, azután cserélni kell. Ennyi idő alatt az EPS réteg elveszíti az ütéselnyelő képességét, azaz bukás esetén már nem nyújt megfelelő védelmet.  
 • a sisakokat használaton kívül UV fénytől védve kell tárolni. Amennyiben egy baleset során odaverődik a fejvédő, vagy bármi más miatt (pl. magasról leesik) nagy erejű ütés éri, akkor attól függetlenül, hogy látszik-e rajta külső sérülés, cserélni kell! Az EPS réteg csak sérülésmentes állapotban tud megfelelő védelmet nyújtani.
 • színek és dizájnok: válassz a kerékpárodhoz és az öltözékedhez passzoló színt/dizájnt! Hidd el sokkal menőbb leszel így, mint sisak nélkül, kockáztatva a testi épségedet!
200519 fejvedo 4
 
200519 fejvedo 2
 
Sorozatunkat hamarosan folytatjuk a sportszemüvegek részletes ajánlójával. Addig is jó tekerést kívánunk mindenkinek!