Merida eOne-Sixty kerékpárteszt

2017.08.18.
A BIkemag cikke. Írta: Bognár Tamás.
Az eredeti cikk itt olvasható.
 
Durvább tempót akarsz menni José Antonio Hermidánál? Akkor ülj fel egy 170/160 mm-t mozgó Shimano E8000-es szettel hajtott enduro gépre! Ez meg is volt. Egy hiba volt csak. Maga Hermida is ilyennel jött. Így tudtunk olyat veretni a köves vízmosásban felfelé, hogy az adrenalinszintünk ugyanolyan lett, mintha lefelé mentünk volna! És utána bizony jött a lefelé…
 
 
Amikor feldobták a lehetőséget a Merida 2018-as bemutatóján, hogy lehet tesztelni az új elektromos rásegítéssel rendelkező enduro bringájukat, akkor csak mérsékelten voltam lelkes. Annyi izgalmas „normál” monti és országúti volt a tesztflottában, hogy nem mozgatott túlzottan. Mikor azonban hozzátették, hogy az ex profi versenyzőjük, a jelenleg márkanagyköveti státuszban dolgozó Hermida lesz a túravezetőnk, akkor már cuccoltam is fel a gépre. A Eurobike Media Days-en már volt szerencsém vele egy kört menni a bikeparkban, és hát lehet tőle tanulni minden téren, legyen szó vidámságról, kommunikációról, vagy kerékpárkezelésről, ideális nyomvonal választásról.
 
 
A választék az új eOne-Twenty-ből és az eOne-Sixty-ből állt. Véleményem szerint ha komoly terepezés a célunk, akkor hagyni kell a fenébe ezeket a 120-130-akat mozgó „xc gépeket”. A brutálisan erős Shimano E8000-es motor a kicsit nehezebb enduro gépet is úgy rántja fel a hegyre mintha világkupa menő lennél, csak győzzél kapaszkodni a kormányba. A bringázás elején nagyon meredek murvás úton mentünk felfelé, nyélen, de a középső „trail” rásegítési fokozatban. Ugyanúgy lógott a belem, mintha hagyományos bringával mentem volna, csak 3x gyorsabb voltam, és az élmény is a háromszorosa volt. A Shimano E8000-ről érdemes tudni, hogy „boost” fokozatban nagyon durván megy felfelé. Murvás úton még kezelhető, de ahogy köves, gyökeres, technikás terepre érünk, már sokszor a „trail” is soknak bizonyul. Hiába, ennyi nyomaték még a 650Bx2.8”-os gumikon is nehezen megy át a talajra.
 
 
 
800_BLK/TITAN
Merida eOne-Sixty 800
Terméklap
 
900_BLK/RED
Merida eOne-Sixty 900
Terméklap
 
900-E_GRN/BLK
Merida eOneSixty 900-E
Terméklap
HU | RO